Onderwater baby ging viraal

Voor alles is een eerste keer en zo ook voor een verbod op Facebook. Het overkwam ons nadat we deze week de prachtige foto van een onderwaterbevalling deelden op Facebook van onze collega Marijke Thoen Geboortefotografie​ De foto ging terecht de hele wereld over en werd al bestempeld als de mooiste geboortefoto ooit gemaakt. Ook onze Facebookpagina ontplofte qua aandacht. We zaten allemaal trots te stuiteren achter onze computer. Echt, als we een ziekenhuis zouden runnen zouden we gelijk zo’n bevalbad bestellen. Reken maar dat er veel belangstelling voor is! 

Geblokkeerd

De volgende dag sloeg onze groepsapp al heel vroeg op hol. Paniek, niemand kwam Facebook meer op, omdat we een aanstootgevende foto hadden geplaatst. Eeuh, deze? Hoezo, door die ene tepel die je niet eens opvalt als je de foto bekijkt? We besloten boos en strijdvaardig om gelijk actie te gaan voeren op social media en via de pers. En die pakte ons persbericht gelijk op! Het AD en de NOS kwamen al snel in Nederland met aandacht voor de foto en het verbod. Inmiddels konden wij Facebook weer op, in tegenstelling tot Marijke en een andere collega, die voor een week een verbod kreeg, omdat ze volgens Facebook al eerder ‘stout’ was geweest door prachtige geboortefoto’s te plaatsen.

Excuses van Facebook… of toch niet?

Groot was onze verbazing en vreugde toen de foto van Marijke na een paar dagen werd teruggeplaatst MET excuses van Facebook erbij. Ok, op onze pagina nog niet, maar het begin was er. We waren intussen al acties aan het bedenken, want waarom mag een mannentepel wel op Facebook en een vrouwentepel niet?

Een dag later werd onze vreugde weer aardig getemperd, want nu ging instagram lastig doen. Zo werd het hele zakelijke account van Marijke verwijderd. En toen één van ons probeerde de foto rechtstreeks weer te plaatsen bij een blog, werd deze gelijk door Facebook weer verwijderd met een waarschuwing erbij plus 24 uur straf van Facebook. Moe worden we ervan. Waarom wel de meest afschuwelijke foto’s toestaan op Facebook en pure foto’s van een geboorte, wat toch heel normaal is, niet?

Ook de pers pakte de foto op

De persaandacht hield ook in de nieuwe werkweek aan, want zelfs RTL Boulevard nam contact op met Marijke en besteedde aandacht eraan. Inmiddels heeft heel Nederland de foto gezien, dat kan niet anders. Het was bijna niet bij te houden qua persaandacht, we hebben er een mooie collage van kunnen maken (zie hieronder).

Inmiddels is de rust aardig teruggekeerd, heeft Marijke ook haar instagramaccount weer terug en mogen wij allen weer Facebook op. Het positieve wat we eraan over houden is naast heel veel media aandacht ook aandacht voor de hashtag #stopcensoringbirth Want dit is niet de eerste keer dat het gebeurt en het zal ook niet de laatste keer zijn. En daar worden wij verdrietig van, boos om. Wat voor signaal geven wij naar onze kinderen als we geboorte niet als normaal zien?