geboortefotograaf_marjowsfotografie_header

“Waar let je op bij het kiezen van een goede geboortefotograaf?”

Die vraag is natuurlijk ontzettend belangrijk voor toekomstige ouders, die de geboorte van hun kindje willen laten vastleggen. De mooiste dag van je leven, die wil je toch goed geregeld hebben?Om ervoor te zorgen dat je met een goede en professionele fotograaf in zee gaat, hebben wij als beroepsvereniging voor jullie, de aanstaande ouders een aantal belangrijke tips op een rijtje gezet in de zoektocht naar een goede geboortefotograaf!

  1. Het kennismakingsgesprek

Zorg dat je vooraf kennismaakt met de fotograaf.  Een kennismakingsgesprek bij een professionele geboortefotograaf is vrijblijvend. Het gaat om het vastleggen van een hele intieme gebeurtenis en dan is het belangrijk dat er een goede klik is. Je hebt de tijd om al je vragen te stellen en erachter te komen hoe de fotograaf werkt en de reportage zal gaan verlopen. Een professionele geboortefotograaf weet zich te gedragen in een ziekenhuis, weet hoe je met moeilijke lichtomstandigheden goede foto’s kunt maken en zal nooit medisch personeel herkenbaar op de foto zetten.

  1. Het contract

Een professionele geboortefotograaf werkt met een contract waarin alle afspraken zwart op wit worden vastgelegd. Wat van de fotograaf verwacht wordt, maar ook van de ouders. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

  1. Een back-up fotograaf

Helaas kan je als geboortefotograaf nooit de garantie geven dat je erbij bent, maar een professionele geboortefotograaf biedt altijd de mogelijkheid voor een back-up fotograaf. We doen er alles aan om op tijd bij de geboorte te zijn, maar ook wij kunnen in een enorme file terechtkomen, pech krijgen met de auto of ziek worden. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek wat de mogelijkheden zijn voor een back-up fotograaf en wie het is. Wanneer je kiest voor een fotograaf van de vereniging van geboortefotografen.com ben je verzekerd van een back-up.  Je kunt als ouder(s) zelf een keuze maken uit de back-up fotografen.

  1. Ervaring

Om erachter te komen hoeveel ervaring de geboortefotograaf heeft, kun kan je vragen  hoeveel bevallingen de geboortefotograaf al heeft vastgelegd. Ga je voor een geboortefotograaf met ervaring of ga je in zee met een fotograaf die nog een portfolio moet opbouwen?

  1. Prijs

Kijk goed naar de prijs die een fotograaf voor een geboorte vraagt. Dan weet je hoe serieus de fotograaf haar vak neemt. Een geboortereportage voor 150 euro is geen reële prijs. Wetende dat wij vanaf week 38 zorgen dat we 24 uur per dag voor jullie klaar staan en bereikbaar zijn, dat een bevalling wel 12 uur kan duren of langer, dat wij er privéafspraken voor moeten laten, dan snap je dat dit niet voor 150 euro kan. Geboortefotografie is onze passie en wij hebben dit er allemaal voor over. Dat moet ook wel, anders kun je dit werk niet doen. Maar daar hoort wel een reële prijs bij.

  1. Meerdere gesprekken

Neem contact op met meerdere geboortefotografen. Welke stijl qua foto’s spreekt je het meest aan, met welke fotograaf heb je de beste klik. Neem er de tijd voor, want je kunt het niet overdoen. Hoe zonde zou het zijn als het niet gaat zoals jullie het willen.

  1. Apparatuur

Om goede foto’s te maken heb je goede apparatuur nodig. Je kunt khier vragen over stellen tijdens het kennismakingsgesprek. Heeft de fotograaf een back-up camera? En werkt de fotograaf met een full-frame camera (zeer lichtgevoelig) die een must is voor moeilijke lichtsituaties.

  1. Beroepsvereniging

Kies je voor een geboortefotograaf die aangesloten is bij de beroepsvereniging, dan ben je er zeker van dat de fotograaf professioneel te werk gaat. De as ouders hoeven dan alleen nog maar te kijken of er een klik is met de fotograaf.  en hoef je je alleen nog maar te concentreren of het klikt.

Niet elke fotograaf is een professionele geboortefotograaf helaas en daarom is het zo belangrijk om goed te kijken met wie je in zee gaat. Er zijn “geboortefotografen” die het niet zo nauw nemen.
Er zijn verhalen bekend van geboortefotografen die niet bereikbaar zijn wanneer het nodig is, fotografen die niet kunnen zorgen voor een back-up fotograaf, fotografen die weinig tot geen kennis hebben van het geboorteproces en daarnaast de geboorte voor een appel en een ei willen vastleggen. We hopen dat we jullie hiermee wat duidelijkheid hebben kunnen geven bij het zoeken naar een goede geboortefotograaf!

Nadat de keuze is gemaakt, hoef je nergens meer aan te denken en je alleen maar te richten op de mooiste dag van jullie leven. En voor ons een eer om daarbij aanwezig te mogen zijn .

Liefs van alle meiden van Geboortefotografen.com!